петак, 29. април 2011.

Modernizacija kuvajtskih tenkova tipa M-84

       Tenk M-84, ponos i dika nekadašnje namjenske industrije SFRJ, razvijen na osnovi sovjetskog T-72 čiju licencu je bivša država otkupila od SSSR-a. Ime je dobio po godini kada je ušao u serijsku proizvodnju i od tada ih je proizvedeno oko 650, a danas se nalazi u sastavu svih vojski nastalih raspadom SFRJ. Dobar dio od tog broja, tačnije 150, je izvezen u Kuvajt gdje se i danas nalazi u sastavu njihovih oružanih snaga. Razlog tome su odlične karakteristike koje je ovaj, sada već zastareo tenk, pokazao u borbi u pustinjskim uslovima. Upravo zato su se Kuvajćani odlučili da se još ne rastaju od ovoga tenka i da pokrenu proces modernizacije istog, po mogućnosti u nekoj od država koje su učestvovale u njegovoj proizvodnji. Bitna stavka su i dosta manji troškovi održavanja ovog tenka u odnosu na zapadne tenkove sličnih ili boljih karakteristika.


Kuvajtske M-84ke

      Vrijednost ovoga posla bi trebala da bude od 150 - 500 miliona dolara, u zavisnosti od toga šta Kuvajćani budu tražili, pa otuda i silno utrkivanje država bivše Jugoslavije da postave sebe kao glavne faktore bez kojih se u ovakav projekat ne može ući, a čak se mogu čuti i uvjeravanja Hrvatske i Srbije da to mogu i sami da urade bez pomoći kooperanata iz susjednih država. Međutim, to djeluje malo nevjerovatno znajući u kakvim stanjima se nalaze namjenske industrije spomenutih država, tako da ako do ovog posla i dođe treba očekivati udruživanje svih dostupnih kapaciteta koji su učestvovali i u izradi originalne verzije M-84.

четвртак, 14. април 2011.

Srbija kupuje Migove i S-300



     Poslije posjete premijera Rusije Vladimira Putina Srbiji moglo se čuti da je Putin ponudio Srbiji investicije i kredite u vrijednosti od 10 milijardi dolara. Nagađalo se i da je 3 milijarde od toga namjenjeno za kupovinu ruskih aviona i sistema protiv-vazdušne odbrane. Napokon se ta vijest mogla čuti i na ruskom državnom mediju Glasu Rusije gdje su ove spekulacije  potvrđene.
     Ako ovaj dogovor bude i realizovan Srbija bi postala jedan od najvećih kupaca ruskog naoružanja, čime bi dodatno učvrstila veze sa Ruskom Federacijom. Po njemu bi Srbija kupila lovce 4. generacije Mig-29 i Su-30, kao i sistem protiv-vazdušne odbrane S-300 ili izvoznu varijantu S-400, kao i potrebne radare.

Mig-29

     To bi bila i prva prava modernizacija srpske vojske još od vremena Jugoslavije, koja bi Srbiju svrstala u grupu "vojnih sila" na Balkanu, ali koja bi mogla imati i loše posledice na odnose sa NATO-om koji još nije odustao od Srbije i koji je želi u svom sastavu. Ekonomski gledano kupovina oružja takođe nije dobar potez za Srbiju, tako da ove vijesti treba uzimati sa oprezom dok se ne oglasi i sam državni vrh.

Su-30




ZAJEDNIČKA VJEŽBA VAZDUHOPLOVSTVA SRBIJE I RUMUNIJE

      Na aerodromu Batajnica je ovih dana održana zajednička vježba vazduhoplovstva Rumunije i Srbije čiji je osnovni cilj kako kažu bio "podizanje nivoa interoperabilnosti vazdušnih snaga ove dve države, kao i podizanje nivoa kontrole i zaštite vazdušnog prostora."
    

      Vazduhoplovstva obe države su u poznim godinama i odavno vape za osvježenjem, pa se može reći da je ova vježba "podizanja kontrole i zaštite vazdušnog prostora" bila čisto zabave radi, jer bi ove vazdušne snage pokleknule pred iole ozbiljnim protivnikom..
      Inače u vježbi su učestvovali srpski i rumunski An-26, te srpska 2 Mig-29 i rumuska 2 Mig-21, kao i Galeb G-4 i helikopteri Mi-8.