четвртак, 31. март 2011.

Donacija

      Upravo je objavljena vijest da je Njemačka vlada ponudila Hrvatskoj nekolicinu F-4 fantom II lovaca-bombardera koji po planu njihove vlade trebaju da izađu iz vazduhoplovnog naoružanja do kraja 2012. godine. Da li ovi avioni zaista mogu da budu od koristi Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu ili se njemci samo na lakši način rješavaju ovih aviona, prosudite sami.
      Ako ništa drugo onda bar možemo biti sigurni da su njemački F-4 fantom II bili redovno servisirani i održavani u letnom stanju, ali da li Hrvatska zaista želi da se prihvati aviona koji su realno gledano jednako zastarjeli kao i sami Mig-21 koje već posjeduju?!
      Originalnu vijest možete pročitati ovdje.

понедељак, 28. март 2011.

Pozdrav!

      Pozdravljam sve koje su našli za shodno da se zadrže na trenutak i vide o čemu se  u stvari piše na ovom blogu. Pa ako stvarno nemate vremena ili želje da prelistavate stranice bloga, onda ću vam ja u par rečenica to objasniti.
      Poznato je da je regija Balkana važi za strateški bitno raskršće ili arteriju koja spaja srce Evrope sa Azijom, Bliskim istokom, pa i kopnenu vezu sa Afrikom. Iz tog razlog je uvjek bila vezana za strateške ekspanzističke interese velikih sila kroz vijekove. Nažalost, to su narodi koji žive na području Balkana i te kako osjetili, i kao da im nije bilo dovoljno stranih okupacija i okupatora, i sami su povremeno iskopavali ratne sikire.
      Iz tih razloga većina Balkanskih zemalja imaju dugu vojnu tradiciju, koja je proizašla iz konstantne potrebe da se odbrani narod i njihova imovina. Zbog toga sam ja odlučio da napravim  blog koji će napraviti poređenje među značajnijim Balkanskim armijama ( sa fokusom na armije država nastalih raspadom SFRJ ) i koji će pratiti sve novosti vezane za njih ( kupovinu nove opreme, modernizaciju, itd... ).
      Nadam se da sam uspio ukratko da objasnim suštinu ovog bloga i da će se ideja svidjeti i vama koliko je i meni.

Poz, do sledećag posta.